Több rangsorban is az élmezőnyben a pécsi jogi kar

Kategória: Felvételi

21
dec

Felmérések bizonyítják, hogy a pécsi jogászhallgatók nyugodtak lehetnek a jövőjükkel kapcsolatban. A különféle szempontok szerint kialakított listákon egyaránt az élmezőnyben van a pécsi jogi képzés.

Magyarországon immár jó ideje két hetilap, a HVG és a Heti Válasz készíti el a maga egyetemi rangsorát – a pécsi jogi kar mindkettőn kiválóan szerepelt. (x)

Mivel valamivel előbb jelent meg, kezdjük a HVG összeállításával! A Diploma 2015 különszámban közzétett rangsorokban a PTE karai közül a legjobban a jogi kar szerepelt: a felmérés szerint Pécsett a legjobb az oktatói gárda, a hallgatók pedig országos összevetésben a harmadik helyen végeztek. (Ez az eredmény komoly előrelépés tavalyhoz képest: akkor a pécsi oktatók az ötödik, a hallgatók a negyedik helyen álltak.) A HVG szerint „a pécsiek az akadémikusok és akadémiai doktori címmel rendelkezők magas arányának köszönhetik elsőségüket”.

 

Felmérések bizonyítják, hogy a pécsi jogászhallgatók nyugodtak lehetnek a jövőjükkel kapcsolatban Felmérések bizonyítják, hogy a pécsi jogászhallgatók nyugodtak lehetnek a jövőjükkel kapcsolatban

A Heti Válasz 2005 óta jelenteti meg a hazai felsőoktatási intézmények rangsorát, évről évre fejlesztve, bővítve azt. A HVG listájához képest a Heti Válasz egyáltalán nem foglalkozik az oktatói kiválósággal – a hangsúly a felvettekre, illetve a munkaerő-piaci mutatókra fókuszál. Előbbinél a felvettek bejutási pontátlaga, valamint több arányszám számít (az első helyes bejutottaké, a középiskolai versenyen helyezést elérteké, a nyelvvizsgával rendelkezőké és az emelt szintű idegen nyelvi érettségin legalább jó minősítést elérteké), utóbbinál pedig a havi nettó jövedelem volt a fontos, valamint az, hogy a végzettek között a felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozóknak mi az aránya. Az oktatókról tehát semmilyen szó nem esik, mivel a lap szerint fontosabb, hogy milyen a „kimenet”, azaz el lehet-e helyezkedni az itt megszerzett diplomával, s azzal mennyit lehet keresni.

A Pécsi Tudományegyetemen legjobban a jogi kar teljesített: a PTE ÁJK összesítésben a második helyen végzett. A két rangsor együttesen bőven ad okot a büszkeségre, hiszen a különféle szempontok szerint kialakított listákon egyaránt az élmezőnyben van a pécsi jogi képzés.

Konzultációt szerveznek a középiskolásoknak

A PTE Állam- és Jogtudományi Kara konzultációkat szervez középiskolások számára történelem tárgyból, az emelt szintű érettségire való felkészítés céljából (elméleti és gyakorlati ismeretek az írásbeli és a szóbeli érettségire). A konzultációk irányítói és az előadók egyetemi oktatók és gimnáziumi tanárok.

Az összesen hét konzultációra szombatonként kerül sor, az első 2015. január 10-én lesz.

A konzultációk témakörei: az ókor; a középkor, egyetemes történelem; a középkor, magyar történelem; az újkor, egyetemes történelem; az újkor, magyar történelem; a huszadig század (napjainkig), egyetemes történelem; a huszadik század (napjainkig), magyar történelem.

A konzultáción minden résztvevő kap egy nagy résztesztet, amelyet otthon tölt ki. A megoldást e-mailben küldheti el, a válaszban megkapja az értékelést.

Jelentkezés: elokeszito@ajk.pte.hu.
Jelentkezési határidő: 2015. január 5.
Nyílt nap: 2015. február 4., 11 óra.
Felvételi információk a megújult felvi portálon. Webcím: felvi.ajk.pte.hu

Az összeállítás a PTE ÁJK támogatásával készült. Összeállította: Fülöp Zoltán

Forrás:

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/van-mire-buszkenek-lenni-tobb-rangsorban-is-remekul-szerepelt-a-pecsi-jogi-kar-586994

 

Miért a PTE ÁJK?


ÁJK a Facebookon