A Hallgatói Önkormányzat Testülete (HÖT) mellett a Karon több más hallgatói szervezet is működik.

 

ELSA

Az ELSA (The European Law Students’ Association – Európai Joghallgatók Szövetsége) a világ legnagyobb, joghallgatókból és fiatal jogászokból álló non-profit nemzetközi szervezete, amely Európa 41 országának 300 jogi karán van jelen. 1981-ben alapították Bécsben magyar, német, lengyel és osztrák diákok. 2011-ben ünnepelte fennállásának 30. születésnapját.

ELSA Vízió: „Egy igazságos világ, ahol tiszteletben tartják az emberi méltóságot és a kulturális sokszínűséget.”. Az ELSA célja, hogy hozzájáruljon a jogi oktatáshoz, elősegítse a kölcsönös megértést és fejlessze a joghallgatók és a fiatal jogászok szociális felelősségét.  Tovább…

A Tovább-ra kattintva az alábbi szöveg jöjjön elő, ami itt alább a zárójelben van

(Az ELSA egy alulról építkező szervezet, amely így meg tudta őrizni hatékonyságát és megújulási képességét immáron több mint 30 éve. A szervezet három szintből áll. Az első szintet a helyi csoportok alkotják. Minden jogi karral rendelkező városban létrehozható egy helyi csoport. Magyarországon jelenleg négy működik: ELSA Budapest, ELSA Győr, ELSA Pécs és ELSA Szeged. A helyi csoportok munkáját a nemzeti csoport élére választott nemzeti elnökség koordinálja. A szervezet csúcsán a nemzetközi elnökség áll, akik főállásban, Brüsszelben koordinálják a szervezet tevékenységét.

Az ELSA az alábbi országokban rendelkezik tagokkal, illetve megfigyelőkkel: Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia- Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kazahsztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Az ELSA három fő kulcsterületen végez munkát, ezek a Szemináriumok és konferenciák, Tudományos Tevékenységek és a Gyakornokcsere Program.

1. Szemináriumok és konferenciák

Az ELSA helyi, országos és nemzetközi szinten szervez jogi témában szemináriumokat, vitaesteket, fórumokat és konferenciákat, melyeken rendszerint jogi berkekben neves, külföldi és hazai professzorok adnak elő. A témák mindig aktuálisak, nemzetközi- illetve a közérdekélődést kiváltóak. Nemzetközi nyári egyetemeken való részvétel kiváló lehetőség azoknak, akik szünidejüket hasznosan szeretnék eltölteni.

A Bilateral Study Visit (kétoldalú tanulmányi látogatások keretében lehetőség van pár nap eltöltésére egy külföldi jogi karon, az ottani ELSA csoport vendégeként.

2. Tudományos Tevékenység

Szakmai, jogi programok szervezését, tanulmányíró- és angol nyelvű perbeszédmondó versenyek megrendezését, egy-egy témakör köré szerveződő jogi kutatócsoportok felállítását, valamint a “Jogászok a gyakorlatban” elnevezésű rendezvények szervezését foglalja magában.

3. Gyakornokcsere program

Az ELSA lehetőséget biztosít tagjainak arra, hogy külföldön töltsék el szakmai gyakorlatukat. Európa több mint 30 országában kínálnak gyakornoki helyeket ügyvédi és jogtanácsosi irodák, nemzetközi szervezetek, közigazgatási szervek. A gyakornoki idő 2 héttől 2 évig terjedhet. A gyakornok fizetést vagy szállást kap.

Az ELSA Pécs Egyesület elérhetőségei:

Web: www.elsa-hungary.org
Cím: 7622 Pécs, 48-as tér 1.
Email: elsapecs@gmail.com; info@elsa-hungary.org)

 

Expressis Verbis

Az Expressis Verbis a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának havonta megjelenő kiadványa. Karunk lapja több évtizedes hagyományokkal rendelkezik. Az Expressis Verbis többször nyert már Due-díjat és egyéb szakmai kitüntetéseket.

A Kar jelentős eseményeit, a diákok mindennapi életét, tanulmányait és humorát a hallgatók által írt és szerkesztett diáklapból ismerhetjük meg (szakmai cikkek, oktatókkal készült riportok, kerekasztal-beszélgetések, versek)

A lap szerkesztői várnak minden alkotni vágyó ÁJK – hallgatót, aki szívesen részt venne az újság szerkesztésében, vagy érdeklődik az írás, illetve a fotózás iránt.

Az Expressis Verbis online olvasható a PTE ÁJK HÖT oldalon.

 

Fiatal Értelmiségi Klub

A Fiatal Értelmiségi Klub a Pécs- Baranyai Értelmiségi Egyesület ifjúsági tagozata, amely 1995 óta tevékenykedik. Célja a pécsi egyetemisták életének színesítése, a hallgatók közötti közösségteremtés, valamint hogy fórumot teremtsen az oktatók és a diákok közötti párbeszédhez.

A hagyományos programok közé tartoznak évközben a tanulmányi kirándulások, a borkóstolás, a·szakmai fórumok, illetve félévben egyszer a harkányi éjszakai fürdőzés és az Aranyosgadányi Szabadegyetem. A szabadegyetem keretében megrendezésre kerülő kötetlenebb, oldottabb hangulatú előadások jó lehetőséget kínálnak egy kis kikapcsolódásra, valamint az oktatókkal és szakemberekkel való beszélgetésre.

 

INTEGRO

Az INTEGRO szervezet a PTE legfiatalabb hallgatói szervezete, 2012 szeptemberében jött létre, működését a Pécsi Tudományegyetem öt karán kezdte meg (ÁJK, KTK, BTK, TTK, ÁOK). Az INTEGRO alapítói több éves rendezvény-program szervező gyakorlattal rendelkeznek, pár tíz fős programoktól kezdve több száz fős rendezvények szervezésében is tapasztaltak.

Az INTEGRO célja – ahogy a nevében is benne van – egységesíteni-összevonni, a hallgatókat közelebb hozni egymáshoz: segíteni a kapcsolat-teremtést, növelni a kapcsolati tőkét, több fórumot teremteni az oktató-hallgató párbeszédhez. Az INTEGRO a közösség-építést és az igényes szórakoztatást tűzte ki célul.

Az INTEGRO által tervezett programok: szakmai fórumok oktatókkal, elismert szakemberekkel, szakmai kirándulások, beszélgető délutánok, éjszakai fürdőzés, INTEGRO Tábor (szakma és szórakoztatás találkozása), koktél estek, mozi estek.

 

SportoLAW

A jogi kar új hallgatói szervezete, mely magában foglalja a kari tömegsportokat. A karon honos férfi futball és férfi kosárlabda tréningek mellett, női futball, női kosárlabda, férfi kézilabda , modern tánc (POM POM) és röplabda edzésekre is járhatnak a hallgatók.

A SportoLAW célja egy olyan sportbarát közösség kialakítása, mely a hallgatókat a sportra ösztönzi és segíti őket új ismeretségek, baráti társaságok létrehozásában. Ennek érdekében az edzéslehetőségek mellett különféle sportrendezvényekkel, előadásokkal színesíti a szemeszterek szürke hétköznapjait.