Európa Kulturális Fővárosa

Magyarország ötödik legnagyobb városa Pécs, a Dunántúl déli részén fekszik, Baranya megye székhelye. Az ország nyugati felének legnagyobb városa, kapu Horvátország, a balkáni és az észak-olasz térség felé. Rejtélyes római kori sírkamrák, kupolás török dzsámik és karcsú minaret, finom művű Zsolnay-kerámiák, nagystílű Csontváry-festmények, dekoratív Vasarely-minták, kora tavasszal virágzó mandulafák, kellemes hangulatú éttermek és kávézók – ez Pécs, a Mecsek-hegység déli lábánál meghúzódó, 2000 éves, mediterrán klímájú és hangulatú város. Az Adriai-tenger közelsége, a belváros zegzugos utcácskái, a nyáresti pezsgő élet a mediterrán vidékek hangulatát idézi.

A római kori Pécs, Sopianae, a korakereszténység jelentős központja volt: a IV. század páratlan műemlék-együttese az a 16 sírépítményből álló “nekropolisz” amelynek egyedülálló értékét a 2000. évben az UNESCO Világörökségként ismerte el. Pécs egyben a szőlő és a bor városa is: itt alapították az ország egyik első pezsgőgyárát, de a szőlőtermesztésnek, borkészítésnek ma is élő hagyománya van. Messze földön is ismerik Pécs gazdag művészeti életét, sokszínű fesztiváljait; egyetemek, kutatóintézetek, tudományos és szakmai eredmények, nemzetközi konferenciák öregbítik Pécs hírnevét. A város 1998-ban elnyerte az UNESCO Béke-díját.

Pécs a dél-dunántúli térség kulturális, egyetemi, igazgatási központja, Baranya megye legfontosabb foglalkoztatója, a régió természetes vonzásközpontja. Pécsett nyitott főkonzulátust a Horvát Köztársaság, valamint tiszteletbeli konzulátust Ausztria, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország.

Pécs évszázadok óta diákváros, a Dunántúl felsőoktatási és tudományos központja. Az egyetemi kutatóműhelyek mellett 3 önálló kutatóintézet működik Pécsett: a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja, a Szőlészeti és Borászati Kutató-intézet és a Tejgazdasági Kísérleti Intézet.

A “pécsiséget” nehéz megfogalmazni. Pécs az Pécs. Csak önmagával mérhető. “Nekem: A VÁROS mindörökre.” – vallotta róla Csorba Győző. Az biztos, hogy hozzá tartozik az ugyancsak délies hangulatot árasztó szabadtéri fesztiválok sokasága, a Tavaszi Fesztiváltól az aranyló sétatéri gesztenyefák alatt zajló Pécsi Napokig. Az Országos Színházi Találkozót kísérő kavalkád, az egyetemisták ünnepei, a szőlő és a bor ünnepe és az azt kísérő bordalfesztivál mind-mind az utcákra, a terekre hívja a városlakókat és a vendégeket. A pécsiek ilyenkor magukat ünneplik és az életet, s ez az igazi közösségformáló erő, a várost, amely 2010-BEN EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA lett.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében újjáépített egykori Zsolnay gyár Pécs új kulturális városrészeként várja a látogatókat.

Ahogy város és az egyetem egységet alkotnak, úgy olvadnak egymásba rendezvényeik és azok közönségei is. Mind az egyetem, mind a város rendszeresen szervez programokat, melyek nagy része jelentős múltra tekint vissza, így a választási lehetőség és a biztos elégedettség garantálva van mindenki számára. Számtalan mozi, színház, könyvtár, múzeum és galéria várja tárt ajtókkal a kultúra iránt érdeklődőket. A város telistele van hangulatos vendéglőkkel, illetve kellemes beszélgetéseknek remek helyszínt biztosító kávézókkal, teázókkal. A szórakozási lehetőségek tárháza kifogyhatlan és megúnhatatlan, hiszen valamennyi helyszín az egyetemisták kegyeit keresve újítja meg folyamatosan programjait, kínálatát. Ennek hatására az éjszakai élet szintén pezsgő, még a rendszeres kikapcsolódásra vágyóknak is kevésnek bizonyul egy esztendő valamennyi szórakozóhely, illetve városi és egyetemi parti meglátogatásához. Jótanács: a kultárában és szórakozásban lubickolni vágyók számára az 5 éves képzéseket ajánljuk…mely természetesen kiválóan alkalmas a szakmai tudás gyarapítására is.

Kapcsolódó anyagok:

- Pécs Megyei Jogú Város hivatalos oldala
- Baranya Megyei Önkormányzat hivatalos oldala
- Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága
- Világörökség – Örökség ház
- Ókeresztény temető – a világörökség része
- Pécsi Kulturális Központ
- Pécsi Országos Színház Találkozó
- Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010
- Mecsek Kapu – természetjáró és szabadidős útikalauz

 

Pécs

Baranya